Home / Novosti / (FOTO) OVO JE TA FOTOGRAFIJA: CIA otkrila nove dokaze da je Hitler posle rata živeo u Južnoj Americi

(FOTO) OVO JE TA FOTOGRAFIJA: CIA otkrila nove dokaze da je Hitler posle rata živeo u Južnoj Americi

Novootkrivena dokumenta američke Centralne obaveštajne službe pokazuju da je Amerikanci imali dojave da je vođa Trećeg rajha, Adolf Hitler, živeo u Južnoj Americi 1955. godine – čak deset godina pošto je izvršio samoubistvo.

Naime, službena dokumenta otkrivaju da je Filip Sitroen, bivši esesovac, 1954. godine rekao špijunima da firera redovno viđa u Kolumbiji i da je Hitler radio u jednoj brodskoj kompaniji pre nego što je otišao za Argentinu. Navodno je živeo u gradu Tunja, severno od Bogote.


Kao dokaz, u izveštaju je priložena i Sitroenova fotografija sa Hitlerom, koji je tada bio u srednjim pedesetim godinama. Dok su se agenti smislili da preduzmu neku akciju, Hitler je navodno u januaru 1955, otišao u Argentinu.

O toj fotografiji se zna i pričalo se o njoj, ali CIA ju je tek sad prvi put objavila.

Ova novootkrivena dokumenta pokazuju kako su strahovi Amerike o Hitlerovom preživljavanju bili dovoljno ozbiljni da inkrimišuća dokumenta povuku natrag u SAD.

Naime, dokument koji je potpisao šef kancelarije CIA u Karakasu (Venecuela), Dejvid Briksnor, poslan je 1955. u Vašington zajedno s ovom Sitroenovom fotografijom. U dokumentu piše da je fotografija snimljena “ne tako davno”.

Također, u dokumentima piše da je Sitroen strahovao da saveznici više neće moći suditi Hitleru za ratne zločine jer je od rata već bilo prošlo deset godina.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

error: